التهاب،درد و زخم خطرات احتمالی ناشی از بی توجهی و عدم درمان واریس

واریس یک عارضه موقت و شبیه سرماخوردگی نیست. اگرچه در اکثر موارد نیازی به درمان فوری آنها نیست، در صورت نادیده گرفتن این عارضه امکان درمان خود به خود آنها وجود ندارد. در حقیقت، این عارضه از یک اختلال ساده به یک مشکل خطرناک تبدیل شده و بدتر می­شود. این قسمت از بدن رخ می­دهد که به جای هدایت خون به درون قلب باعث تجمع آنها در نقاط متعدد می­شود. این قسمت از بدن ترمیم نمی­شود و ضعیف تر شده و با گذر زمان قادر نیست کار خود را به خوبی انجام دهد. در نتیجه با گذر زمان، عروقی که به صورت کمرنگ از زیر پوست مشخص بوده­اند، بزرگ و تیره تر می­ شوند و شبیه توده ­های برجسته طناب مانند دیده خواهند شد. در این حالت بیمار احساس می­کند که پاهایش سنگین شده و اکثر اوقات درد می­کند. احتمال بروز عوارض دیگری مانند لخته­ های خونی، فلس مانند شدن پوست نواحی درگیر، خونریزی و ایجاد زخم­های باز می­شود که نسبت به درمان مقاوم هستند. پوشیدن جوراب واریس و قرار دادن پاها بالاتر از سطح بدن در طول روز می­تواند به بیمار کمک کند و فرایند درمان را به تاخیر بیاندازد. پزشک از بیمار می­خواهد ورزش کند و رژیم غذایی مناسبی را انتخاب نماید. اما در نهایت پزشک روش­هایی را برای درمان دائمی واریس پیشنهاد می­دهد. امروزه روش­های ایمنی و نوینی برای درمان واریس ارائه شده است که به بیمار اجازه می­دهد ظرف مدت یک یا دو روز بتواند فعالیت­های طبیعی خود را از سر بگیرد.

بزرگ شدن و برجسته شدن عروق مساله­ای نیست که بتوان آن را نادیده گرفت، باید هرچه زودتر به درمان این عارضه پرداخت و از پرداخت و از ایجاد مشکلات و عوارض بعدی جلوگیری کرد. معمولا عروق واریسی، دردناک هستند و خاراندن آنها باعث ایجاد زخم می­شود. خوشبختانه عوارض این اختلال نادر است اما این عارضه می­تواند باعث ناتوانی فرد شود، آخرین گزینه درمان واریس موهبتی برای این بیماران محسوب می­شود. روش درمانی نوین، با درد کمتری همراه است و به بهبود سریع بیمار کمک می­کند.

برای دریافت مشاوره درمان از پزشک متخصص در کلینیک مرکز واریس شیراز میتوانید با شماره 09170622792 - 07132334135 تماس بگیرید.

علل واریس سیاهرگ­ها


سیاهرگ­های واریسی بزرگ و برجسته می­شوند و معمولا این عارضه در پاها و دقیقا زیر پوست به وجود می­آید. سیاهرگ­های سالم دارای سوپاپ­هایی هستند که به هدایت جریان خون در مسیر طبیعی خود کمک می­کنند. هنگامی که سیاهرگ­­ها بزرگ می­شوند، این سوپاپ نمی­توانند کار خود را به درستی انجام دهند. در صورتی که این مساله رخ دهد، جریان خون در جهت مخالف جاری شده و سیاهرگ­ها متورم می­شوند. افراد مسن و افرادی که دارای زمینه ارثی واریس هستند بیشتر در معرض ریسک ابتلا به این عارضه قرار دارند. ابتلا به واریس به علت وارد شدن فشار بسیار زیاد ناشی از چاقی و بارداری، بسیار شایع است. واریسی شدن سیاهرگ­ها می­تواند باعث ایجاد مشکلاتی در ظاهر پاها شود، در برخی موارد این سیاهرگ­ها بسیار دردناک شده منجر به بیماری­ها بسیار حادی می­شوند.

نگرانی بیماران در خصوص وضعیت ظاهری سیاهرگ­های واریسی ( h2 )

واریسی شدن سیاهرگ­ها باعث می­شود که به راحتی در زیر پوست دیده شوند. معمولا سیاهرگ­های واریسی ظاهری کبود و برجسته دارند که باعث نگرانی و ناراحتی برخی از بیماران می­شوند. این عارضه باعث می­شود که نقاط مورد نظر ظاهری قهوه­ای یا کبود، قرمز یا زرد مانند داشته باشند. احتمال تشکیل زخم و بافت اسکار در قسمت ساق پا یا قوزک وجود دارد. این سیاهرگ­ها باعث تورم، آماس، و راش­های خارش آورد نقاط مذکور می­شود، در برخی موارد احتمال خونریزی یا تشکیل بافت اسکار نیز وجود دارد. تغییر کردن ظاهر پوست باعث می­شود که برخی از بیماران از پوشیدن لباس­های کوتاه امتناع کنند، که این امر باعث ناراحتی بیمار در هوای گرم می­شود. بهترین روش برای پیشگیری از این امر، مراجعه به پزشک و درمان مناسب عروق واریسی قبل از بدتر شدن وضعیت آنها است.

عوارض نادیده گرفتن درمان واریس سیاهرگ­ها


واریسی شدن سیاهرگ­ها عارضه­ای دردناک است که هنگام ایستادن درد بیشتری را احساس می­کند زیرا سیاهرگ­های پا تحت فشار قرار می­گیرند. در صورتی که واریس درمان نشود و وضعیت سیاهرگ­ها بدتر شود، علائم و مشکلات حاد تری را به وجود می­آورد. ندرت عوارض واریسی شدن سیاهرگ­ها باعث تهدید زندگی بیمار می­شود، اما تاثیرات نامطلوب ناشی از عدم درمان این عارضه باعث اختلال در زندگی بیمار می­شود. برخی از عوارض بلند مدت واریس عبارت است از:

  • ضخیم شدن پوست
  • تورم قوزک، ساق، یا پاها
  • التهاب عروق، گرفتگی یا نبض دار بودن پاها، زخم
  • تشکیل لخته­های خونی

درمان واریس سیاهرگ­ها


روش­های مختلفی برای درمان واریس سیاهرگ­ها وجود دارد. فقط ده درصد از موارد بازگشت خون از پاها به قلب ناشی از واریسی شدن سیاهرگ­ها است، بنابراین می­توان بدون هیچ گونه عارضه جانبی حاد به درمان این مشکل پرداخت. خارج کردن قسمت­های واریسی سیاهرگ­ها یکی از روش­های قدیمی درمان این عارضه است که امروزه روش­های درمانی نوین که از تهاجم کمتری برخوردار هستند، جایگزین این روش پر تهاجم شده­اند. در روش­های درمانی نوین، پزشک سیاهرگ­هایی که باعث بروز مشکل شده اند را می­بندد. روش­های درمانی نوین شامل تزریق یک ماده مخصوص برای مسدود کردن سیاهرگ به کمک اسکلروتراپی، استفاده از نورلیزر، رادیوفرکانسی یا قطع کردن سیاهرگ برای ایجاد گرما از طریق قطع کردن قسمت معیوب سیاهرگ، در صورتی که واریسی شدن سیاهرگ­ها باعث شرمندگی و ناراحتی بیمار شود، می­تواند از گزینه­های درمانی مختلفی که برای درمان واریس وجود دارد، استفاده کند. بدین منظور باید به یک متخصص با تجربه در زمینه درمان واریس مراجعه کند.

چرا درمان واریس اهمیت زیادی دارد؟

واریس سیاهرگی انواع مختلفی دارد. برخی از بیماران فقط شاهد بدتر شدن علائم بیماری خود خواهند بود، حال آنکه برخی دیگری با عوارضی مانند کاهش دامنه حرکات، و بیماری­های تهدید کننده روبه رو شوند.

  • هیپرپیگمانتاسیون
    در صورتی که واریس درمان نشود، منجر به نشت خون به درون بافت­های نرم پا می­شود. بیمار دچار درد تورم، و التهاب می­شود و قسمت­های مختلفی از پوست او تیره شده و تغییر رنگ می­دهد. این عارضه تحت عنوان هیپرپیگمانتاسیون شناخته می­شود.
  • لیپودرمواسکلروزیس
    در صورتی که بافت­های پا مدت زیادی ملتهب باشند و تحت درمان قرار نگیرند، سفت می­شود. بیمار احساس می­کند که پاهایش بسیار سفت و حساس شده است، این امر باعث میشد که تکان دادن پاها بسیار دشوار باشد. لیپودرمواسکلروزیس عبارتی است که برای توصیف سفتی و خشکی بافت­های پا مورد استفاده قرار می­گیرد.
  • زخم شدن عروق پا
    معمولا واریسی شدن سیاهرگ­های پا به عارضه­ای که نارسایی مزمن وریدی یا CVI گفته می­شود، ختم می­شود. نارسایی مزمن وریدی با گذر زمان به عارضه­ای که زخم شدن ورید پا نام دارد می­انجامد. در این حالت، پوست ترک می­خورد و بافت­های زیرین آن نمایان میشود. این زخم­ها با گذر زمان بزرگتر شده و باعث افزایش درد و التهاب پاها می­شوند.
  • خونریزی بی دلیل
    معمولا عروق واریسی با گذر زمان باعث تخریب دیواره­های پوست می­شوند، این امر باعث نزدیک تر شدن آنها به سطح پوست خواهد شد. در برخی از موارد، پیچ خوردگی یا گرفتگی خفیف پا می­تواند باعث خونریزی شدید شود. اگر چه معمولا خونریزی، عارضه­ای است که با هیچ گونه درد و ناراحتی همراه نیست، در صورتی که این عارضه درمان نشود بیمار مقدار زیادی خون از دست خواهد داد.
  • ترومبوفلبیت سطحی
    ترومبوفلبیت سطحی عارضه­ای است که باعث التهاب سیاهرگ­های زیر سطح پوست می­شود. این امر به دلیل ضعیف شدن سیاهرگ­ها و کاهش جریان خون رخ می­دهد و بیمار دچار قرمزی پوست، افزایش حساسیت ورید، درد، و تورم پاها می­شود.
  • ترومبوز عمیق وریدی
    ترومبوز عمیق وریدی حادترین عارضه­ای است که به واریس سیاهرگ­ها مرتبط است. ترومبوز عمیق وریدی منجر به تشکیل لخته­های خون، درد، و ناراحتی می­شود. بیمار احساس میکند که اعصاب پای او تحت فشار بسیار زیادی قرار دارند و شاهد قرمزی و تورم پاهای خود خواهد بود. در صورتی که لخته خون به قسمت­های فوقانی بدن حرکت کند، زندگی بیمار را به خطر می­اندازد. واریسی شدن سیاهرگ­ها از ملایم تا خفیف متغییر است، بیماران باید درمان مشکل خود به یک جراح با تجربه در زمینه عروق مراجعه کنند. در صورتی که درمان واریس نادیده گرفته شود، مشکلات متعددی را در خصوص سلامت بیمار ایجاد خواهد کرد.

برای درمان واریس سیاهرگ­ها باید به چه کسی مراجعه کرد؟


افراد مبتلا به واریس باید برای ارزیابی اولیه به متخصص مراجعه کنند. فقط جراح عروق می­تواند شدت بیماری و ضرورت درمان عروق واریسی را تعیین کند.