روش درمان واریس پا با انجام عمل جراحی برای رگهای متورم و دردناک
انجام عمل جراحی برای برداشتن یا از بین بردن عروق واریسی غالباً فقط دلایل زیبایی دارد. علائم غیرزیبایی شامل درمان علامتی رگهای واریسی (مانند درد، شکنندگی، سنگینی، ترومبوفلبیت سطحی مکرر، خونریزی) و درمان پرفشاری وریدی روی پوست شده یا با تغییرات زیر جلدی (مانند لیپودرماتواسکلروز، آرتروفی بلانچ، زخم یا هایپرپیگمنتاسیون) حاصل میشود.
اقدامات درمانی اولیه با جورابهای واریسی و فشردهسازهای خارجی یک جایگزین قابل قبول برای جراحی است اما بدتر شدن نشانههای پوستی یا علائم، علیرغم انجام این اقدامات معمولاً مداخلات درمانی را تضمین میکند. با این وجود، بیماری که علاوه بر انجام اقدامات اولیه و محافظهکارانه درمانی و به منظور اهداف زیبایی تمایل به انجام عمل جراحی دارد میتواند تحت عمل جراحی قرار بگیرد.
زمانی که دریچههایی که خون را به سمت قلب هدایت میکنند شل و سست شوند باعث میشود که خون دوباره به سمت پایین پاها بازگشت پیدا کند و رگهای واریسی و رگهای تار عنکبوتی شکل بگیرند. این بازگشت جریان خون باعث کشیده شدن عروق شده و حتی ممکن است به تدریج باعث نشت خون در مچ پا و بافتهای پا شده و تورم ایجاد کند.
یکی از روشهای متداول درمان واریس پا عمل جراحی واریس است. این جراحی از کارآمدترین روشها به حساب میآید. به طوری که نه تنها واریس پا را از بین میبرد بلکه از بازگشت مجدد آن نیز پیشگیری میکند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و نوبت ویزیت در کلینیک مرکز واریس شیراز زیر نظر دکتر مهرداد هنرور میتوانید با شماره 09170622792 - 07132334135 تماس بگیرید.
پیش زمینه
توصیف رگهای واریسی به عنوان یک آسیب بالینی به قرن پنجم قبل از میلاد بازمیگردد. هیپوکراتس، گالن و دیگران این بیماری و روشهای درمان آن را توضیح دادهاند که تا امروز هم این روشها مورد استفاده قرار میگیرد. در طول قرنها، درمانهای جراحی از عملهای جراحی باز سنگین تا روشهای کم تهاجمی به کار برده میشده است.
رگهای واریسی نشاندهنده یک مشکل مهم بالینی است و به دلیل ماهیت ناخوشانید آنها فقط یک مشکل زیبایی محسوب نمیشود. این مشکل از این واقعیت نشأت میگیرد که رگهای واریسی نشاندهنده نارسایی وریدی مزمن و به دنبال آن پرفشاری وریدی است. این پرفشاری وریدی باعث میشود که طیف گستردهای از علائم بالینی نظیر مشکلات ظاهری پوستی، عروق واریسی، رگهای رتیکولار، تلانییاتزی، تورم، تغییر رنگ پوست و زخم ایجاد شوند.
عروق واریسی و نارسایی مزمن عروقی ممکن است در مراحل ابتدایی با استفاده از جورابهای مخصوص واریس یا فشردهسازها قابل مدیریت باشند. در صورتی که بهبود ظاهری هم مورد نظر باشد یا علائم جلدی پس از انجام اقدامات درمانی اولیه بهبود نیابند یا اگر بیمار ترجیح دهید که عملهای جراحی را به کار گیرد باید اقدامات پیشرفتهتری برای مدیریت بیماری به کار گرفته شوند. بیشتر فرایندهای درمانی برای درمان رگهای واریسی میتواند انتخابی باشد و اقدامات درمانی فوری و آزمایشهای تشخیصی معمولاً برای زمانهایی که احتمال خونریزی واریسی یا ترومبوز عروقی عمیق وجود داشته باشد به کار برده میشوند.
استریپینگ رگهای واریسی چیست؟
ترجمه عکس: یک سیم از داخل ورید سافینوس بزرگ از طریق یک شکاف که در کشاله ران ایجاد میشود عبور داده شده و رگ را از طریق شکاف بالای ساق پا خارج میکند.
شکاف اول – شکاف دوم
استریپینگ عروق واریسی یک عمل جراحی است که از طریق آن رگهای واریسی از ساق پا یا از ران خارج میشوند. رگهای واریسی رگهای متورم و پیچ و تابداری هستند که شما میتوانید آنها را در زیر پوست مشاهده کنید. رنگ آنها معمولاً قرمز یا نقش متمایل به آبی است. غالباً رگهای واریسی در پاها دیده میشوند اما ممکن است در هر قسمت دیگری از بدن نیز ایجاد شوند.
عروق واریسی در پاها در زمانی که دریچهها در عروق به درستی کار نمیکنند ایجاد میشوند. رگها به طور معمول یک دریچه یک طرفه دارند که از بازکشت جریان خونی که به سمت قلب میرود جلوگیری میکنند. زمانی که این دریچهها به درستی کار نکنند، خون به جای این که به سمت قلب برود در این رگها جمع میشود. این عارضه باعث میشود که عروق از خون پر شده و دردناک و متورم شوند.
با استفاده از روش استریپینگ عروق واریسی، رگهای واریسی درمان شده و به جلوگیری از عود دوباره آنها کمک میشود. به این روش، استریپینگ عروق با لیگاسیون، درآوردن یا ابلیشن رگ نیز گفته میشود.
چرا استریپینگ عروق واریسی انجام میشود؟
ممکن است پزشک در صورت وجود موارد زیر، انجام استریپینگ عروق واریسی را توصیه نماید:
- درد مستمر، ضربان دار و حساسیت به لمس در پاها
- زخمهای پوستی
- لخته شدن خون
- خونریزی از عروق
استریپینگ رگهای واریسی ممکن است در صورتی که مشکلات زیبایی مورد توجه باشند انجام شود. با پزشک خود مشورت کنید تا مشخص شود که آیا انجام استریپینگ عروق واریسی برای شما مناسب هست یا نه.
برای انجام استریپینگ عرق واریسی چگونه باید آماده شد؟
پزشک قبل از عمل، شما را مورد معاینه بالینی قرار میدهد. این معاینه به وی در تعیین محل دریچههای ناکارآمد کمک میکند. پزشک ممکن است از اولتراسوند نیز استفاده کند تا بتواند رگهای واریسی و دریچههای آنها را بهتر ببیند. همچنین ممکن است وی دستور انجام اسکن داپلکس را نیز بدهد که از طریق آن عکسهای شفافتری از عروق آسیب دیده و مقدار جریان خون گرفته میشود. این آزمایش میتواند احتمال وجود لخته خونی و ترومبوز را در رگها رد نماید. این کار به پزشک این امکان را میدهد که جزئیات بیشتری را در رگهای واریسی ببیند.
قبل از عمل، این مهم است که به پزشک در مورد مصرف داروهای تجویزی یا داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک که مصرف میکنید اطلاع دهید. پزشک ممکن است از شما بخواهد که مصرف برخی از داروها را به طور موقتی قطع کنید زیرا برخی از آنها ممکن است باعث ایجاد خونریزی شدید در هنگام انجام عمل استریپینگ عروق واریسی شوند.
شما باید یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود را برای انجام عمل همراه خود بیاورید تا بتواند پس از انجام عمل شما را به منزل برساند. غالباً عمل استریپینگ عروق خونی تحت بیهوشی عمومی انجام میشود که باعث میشود شما خوابآلوده باشید و تا چند ساعت نتوانید رانندگی کنید.
خطرات احتمالی ناشی از انجام عمل استریپینگ عروق واریسی چیست؟
استریپینگ عروق واریسی یک عمل جراحی کمخطر و مطمئن است. به هر حال، همیشه انجام عملهای جراحی با برخی خطرات احتمالی همراه است. برخی از این خطرات احتمالی عبارتند از:
- واکنشهای آلرژیک نسبت به بیهوشی
- عفونت در محل شکاف
- خونریزی زیاد
- لخته شدن خون
- کبودی و ایجاد اسکار
- آسیبدیدگی عصبها
این خطرات به ندرت اتفاق میافتند. به هر حال احتمال این که برخی افراد دچار این عوارض شوند وجود دارد. معمولاً افراد زیر نباید تحت عمل استریپینگ عروق واریسی قرار بگیرند:
- زنان باردار
- افرادی که گردش جریان خون در پاهای آنها ضعیف است
- افراد مبتلا به عفونتهای پوستی
- افرادی که مشکلاتی در مورد انعقاد خون دارند
- افراد چاق و داری اضافه وزن
در هنگام انجام عمل استریپینگ عروق واریسی چه انتظاراتی باید داشت؟
غالباً عمل استریپینگ عروق واریسی یک عمل سرپایی محسوب میشود که بدان معنا است که شما میتوانید در همان روز که عمل جراحی را انجام دادهاید به منزل خود مراجعت کنید. این عمل معمولاً ظرف مدت 60 تا 90 دقیقه انجام میشود. برخی عملهای پیچیدهتر ممکن است طولانیتر باشند.
بسته به توصیههای پزشک ممکن است شما قبل از عمل تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی کمری قرار بگیرید. بیهوشی عمومی باعث میشود که شما در تمام مدت انجام عمل خواب باشید. با بیحسی کمری، اندام تحتانی بدن شما بیحس میشوند اما شما در حین انجام عمل همچنان هشیار خواهید بود. در صورتی که شما تحت بیحسی کمری قرار بگیرید و در مورد عمل احساس اضطراب داشته باشید، پزشک ممکن است قبل از انجام عمل به شما داروهای ضد اضطراب بدهد.
جراح در حین انجام عمل استریپینگ عروق واریسی چندین شکاف یا برش کوچک در نزدیکی بالا و پایین پایی که عروق واریسی دارد ایجاد میکند. یک شکاف در نزدیکی کشاله ران شما ایجاد میشود. یک شکاف دیگر در پایین پا، در ساق پا یا در مچ پای شما ایجاد میشود. سپس یک سیم پلاستیکی نازک و انعطافپذیر از طریق شکاف ایجاد شده در کشاله ران وارد رگ مبتلا به واریس میشود. سیم به رگ گره زده میشود و از طریق شکافی که در پایین پا ایجاد شده است بیرون کشیده میشود. جراح در انتها شکافها را با بخیه میبندد و روی آن را پانسمان کرده و یک جوراب مخصوص واریس به شما میپوشاند.
پس از انجام عمل استریپینگ عروق واریسی چه اتفاقی میافتد؟
طول دوره بهبودی پس از انجام عمل استریپینگ عروق واریسی معمولاً 2 تا 4 هفته طول میکشد. به هر حال، طول دوره بهبودی شما به تعداد رگهای تحت درمان و محل آنها بستگی دارد.
پزشک برای شما داروهای مسکن تجویز میکند تا به کاهش ناراحتیهای شما کمک شود. همچنین آنها به شما خواهند گفت که 3 تا 4 روز پس از انجام عمل در حد امکان روی پای خود نایستید. شما 4 روز پس از انجام عمل میتوانید پانسمان را بردارید. در طول دوره بهبودی باید در هنگامی که مینشینید پای خود را بالا نگه دارید. شما میتوانید به کمک چند بالش، پای خود را بالا نگه دارید. در هفته چهارم پس از عمل شما میتوانید به فعالیتهای روزمره خود بپردازید.
آیا اقدامات درمانی جامع میتوانند مفید واقع شوند؟
توصیه میشود که از یک رژیم غذایی کم کربوهیدارته و سرشار از فیبر پیروی کنید تا وزن شما پایین مانده و سیستم گردش خون شما تقویت شود.
مصرف 100 میلیگرم کوآنزیم Q10 به گردش جریان خون و اکسیژنرسانی کمک میکند. روغنهای امگا 3 (1000 میلیگرم در روز) به خاصیت ارتجاعی رگهای خونی کمک میکند. همچنین مصرف جینگو بیلوبا و ویتامین کا نیز مفید است. شما میتواند مصرف جینگو را با 60 میلیگرم دو مرتبه در روز شروع کرده و تا 120 میلیگرم دو مرتبه در روز افزایش دهید. با این حال تسائو و وایس هر دو در مورد مصرف جینگو مردد هستند. هنوز مطالعات رسمی در مورد اثر جینگو بر عروق واریسی انجام نشده است و اگر سطح ویتامین کا در بدن شما عادی باشد شما نیازی به مصرف آنها ندارید.
اگر در خانواده شما سابقه ابتلا به عروق واریسی وجود دارد، بهترین راه برای پیشگیری از بروز آن در پاهای شما این است که به مدت طولانی نایستید. برخی نکات دیگر عبارتند از:
- از چهار زانو نشستن خودداری کنید، این کار باعث وارد آمدن فشار زیاد بر عروق شما میشود.
- در هنگام استراحت پاهای خود را بالا نگه دارید. این کار به خصوص برای خانمهای بارداری بسیار مفید است.
- اگر شما پرواز طولانی دارید هر ساعت یک مرتبه برخیزید و راه بروید. این کار را در زمانهایی که پشت کامپیوتر هم نشستهاید انجام دهید.
امروزه خبرهای بدی وجود دارد. پوشیدن ساپورت برای افرادی که رگهای واریسی قابل مشاهده دارند یا افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند توصیه میشود. هر روز در زمانهای بیداری از این جورابها استفاده کنید.
هزینه انجام عمل جراحی برای درمان عروق واریسی
درمان واریس پا با عمل جراحی باید توسط پزشک متخصص انجام شود و بیمار طول درمان تحت نظر وی قرار گیرد. هزینه درمان با عمل جراحی بر اساس شرایط بیمار متغیر خواهد بود، به طوری که به دلیل هزینههای متفاوت بیمارستانی و مراکز جراحی، هزینه عمل جراحی متفاوت است و به نیازهای درمانی عروق واریسی بیمار بستگی دارد.