درمان نارسایی مزمن وریدی منجر به واریس بعلت کاهش انقباض دریچه ورید

نارسایی-مزمن-وریدی

نارسایی مزمن ورزیدی (CVI) هنگامی ناشی می‌شود که رگ‌ها و وریدهای موجود در پا دیگر خون را به سمت قلب به‌خوبی پمپاژ نمی‌کنند. به‌طور عادی، هنگامی‌که عضلات پا منقبض می‌شوند، رگ‌های عمیق پاها را که به جریان خون کمک می‌کنند، فشرده می‌سازند. وریدها شامل دریچه‌های یک‌طرفه‌ای هستند که از جریان یافتن خون به سمت مخالف، به سمت پاها، جلوگیری می‌کنند. این دریچه‌ها ممکن است به‌مرورزمان فرسوده شوند و درنتیجه خون ممکن است به سمت عقب (برخلاف جهت حرکت خود) نشت کند و در وریدهای پا جمع شود. به‌مرورزمان، وریدها ضعیف‌تر و کشیده‌تر می‌شوند. رگ‌های واریسی یا وریدهای روی سطح پوستی که به خاطر خوب کار نکردن دریچه‌ها، اتساع یافته و گشاد شده‌اند می‌توانند باعث نارسایی مزمن وریدی (CVI) شوند. وقتی لخته‌های خون نیز می‌توانند با مسدود کردن راه جریان خون در ورید یا آسیب رساندن به دریچه‌های واقع در رگ‌ها، منجر به بوز نارسایی وریدی شوند. روش‌های درمانی متعددی برای نارسایی مزمن وریدی توسط پزشکان و متخصصان ارائه‌شده است که می‌تواند با کاهش فشارخون در وریدها و درمان دریچه‌های وریدی عمل بازگشت خون به سمت قلب را تسهیل بخشد.

پاهای شما از شبکه‌ای از رگ‌ها تشکیل‌شده است. یک رگ یا ورید سالم شامل دریچه‌هایی است که برای کمک به برگشت خون به قلب باز و بسته می‌شوند. درصورتی‌که این دریچه‌ها آسیب ببینند و درنتیجه جریان خون در پاها به عقب برگشته می‌شود، بیماری وریدی یا نارسایی وریدی به وجود می‌آید. این تجمع خون می‌تواند منجر به احساس سنگینی و خستگی و نیز تغییراتی در پوست مانند بروز رگ‌های عنکبوتی آبی یا بنفش بروی پوست یا ظاهر قهوه‌ای شکل و چوب مانندی در قسمت پایین پاهایتان شود. در صورت عدم درمان نارسایی وریدی، این عارضه می‌تواند منجر به پادرد، ورم پاها، زخم‌ها و مشکلات دیگر گردد. برای درمان این بیماری پزشکان از روش‌ها و دستگاه‌های مختلفی استفاده می‌کنند ازجمله: رادیوفرکوئنسی، لیزر تراپی و یا عمل جراحی.

مرکز واریس شیراز خدمات مشاوره و درمان نارسایی‌های مزمن وریدی را با کمترین عوارض ارائه می‌دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره‌های 09170622792 - 07132334135 تماس بگیرید.

نارسایی مزمن وریدی (CVI) چیست؟


نارسایی-مزمن-وریدی-(CVI)-چیست

نارسایی مزمن وریدی (CVI)، هنگامی رخ می‌دهد که دیواره‌ی ورید و یا دریچه‌ی وریدهای موجود در پا به‌خوبی کار نکنند و درنتیجه کار برگرداندن خون به قلب از طرف پا با مشکل مواجه می‌شود. نارسایی مزمن وریدی باعث تجمع خون در این ورید‌ها می‌شود و این تجمع را ایستاز (به معنای گرفتگی) می‌نامند.

علل بروز نارسایی مزمن وریدی چیست؟


رگ‌ها، خون را از همه‌ی اندام‌های بدن به سمت قلب بازمی‌گردانند. برای رسیدن به قلب، خون موجود در رگ‌های پا باید روبه بالا جریان داشته باشد. عضلات پشت ساق پا و عضلات واقع در کف پاها باید با هر قدمی منقبض شوند تا رگ‌ها را فشرده و خون را به سمت بالا هدایت کنند. برای حفظ حرکت روبه بالای خون در پاها و عدم برگشت آن به پایین، وریدها دارای دریچه‌های یک‌طرفه‌ای هستند. نارسایی مزمن وریدی (CVI) هنگامی رخ می‌دهد که این دریچه‌ها آسیب ببینند و درنتیجه خون به سمت عقب (پایین) نشت خواهد کرد. آسیب این دریچه‌ها ممکن است به خاطر بالا رفتن سن، نشستن یا ایستادن طولانی یا ترکیبی از بالا رفتن سن و کم‌تحرکی به وجود آید. وقتی وریدها و دریچه‌ها تا اندازه‌ای ضعیف شوند که جریان خون به سمت قلب با مشکل مواجه شود، فشارخون در رگ‌ها بالا می‌رود و برای مدت طولانی بالا باقی می‌ماند و منجر به بروز نارسایی مزمن وریدی خواهد شد. در اکثر موارد، نارسایی مزمن وریدی درنتیجه‌ی وجود یک لخته‌ی خون در وریدهای عمقی پاها بروز می‌کند، این بیماری را تحت عنوان ترومبوز ورید عمیق (DVT) می‌شناسند. نارسایی مزمن وریدی می‌تواند از تومورها ناحیه‌ی لگنی و بدفرمی‌های عروقی و گاهی اوقات بنا بر دلایل نامعلومی ناشی شود. ناتوانی دریچه‌های موجود در وریدها در نگه‌داشتن و حرکت جریان خون برخلاف جاذبه‌ی زمین باعث می‌شود تا خون به آهستگی به خارج از وریدها حرکت کند و منجر به ورم پاها شود. نارسایی مزمن وریدی را که در نتیجه‌ی DVT (ترومبوز ورید عمیق) به وجود آمده است، تحت عنوان سندروم پس از ترومبوز (post-thrombotic syndrome) نیز می‌شناسند. حدود 30 درصد از افراد مبتلابه ترومبوز ورید عمیق، 10 سال بعد از تشخیص این بیمار دچار چنین مشکلی می‌شوند.

علائم


علائم نارسایی مزمن وریدی (CVI) عبارتند از:

  • ورم پاها یا در قوزک پاها (اغلب جزء اولین علائم می‌باشد).
  • احساس سنگینی، گرفتگی، خستگی، درد یا بی‌قراری در پاها
  • رگ‌های واریسی
  • بی‌رنگ شدن پوست، احساس سفت شدن پوست، پوسته‌پوسته شدن خارش
  • زخم‌ها یا جراحاتی که بهبود نمی‌یابند.

عوامل خطر نارسایی مزمن وریدی چیست؟


اگر دارای عوامل خطری برای روز نارسایی مزمن وریدی هستید، احتمال ابتلا به این بیماری در شما نسبت به دیگران بیشتر است. مهم‌ترین عوامل خطر بروز این بیماری عبارتند از:

  • ترومبوز ورید عمیق (DVT)
  • واریس یا سابقه‌ی خانوادگی برای داشتن واریس
  • چاقی مفرط
  • بارداری
  • بی‌تحرکی
  • سیگار کشیدن
  • نشستن یا ایستادن طولانی‌مدت
  • جنس مؤنث
  • سن بالاتر از 50 سال

تشخیص


نارسایی مزمن وریدی با استفاده از روش‌ها و تکنیک‌های زیر تشخیص داده می‌شود:

  • سونوگرافی داپلکس: سونوگرافی داپلکس نوعی سونوگرافی است که برای ارزیابی جریان خون و ساختار وریدهای پا به‌کاربرده می‌شود.
  • رگ‌نگاری رزونانس مغناطیسی (MRV): MRV یک تکنیک تشخیصی است که تصاویر دقیق و سه‌بعدی را ایجاد می‌کند. در تکنولوژی رزونانس مغناطیسی از آهنربا، امواج رادیوفرکوئنسی و کامپیوترهایی برای تولید تصویر استفاده می‌شود. در MRV همچنین از رنگ کنتراست برای کمک به دید بهتر وریدها استفاده می‌کنند.

درمان نارسایی مزمن وریدی


درمان-نارسایی-مزمن-وریدی

درصورتی‌که علائم نارسایی مزمن وریدی (CVI) آزاردهنده نباشند، درمان این بیماری ضروری نخواهد بود. در صورت لزوم درمان نارسایی مزمن وریدی، درمان بیشتر روی این سه مورد تمرکز دارد: تمرین ورزشی، بالا نگه‌داشتن پاها و پوشیدن جوراب‌های کشی فشرده کننده (جوراب واریس).

  • تمرینات ورزشی: تمرینات ورزشی به پمپاژ خون در پاها کمک و عضلات را برای کمک به خون‌رسانی بهتر تقویت می‌کنند.
  • بالا نگه‌داشتن پاها: بالا نگه‌داشتن پاها می‌تواند به کاهش فوری درد کمک کند. پزشک متخصص ممکن است به بیمار توصیه کند که روی سه الی چهار بار پاها را بالاتر از سطح قلب، حدود 15 دقیقه نگه دارد. این کار به کاهش ورم پاها کمک خواهد کرد. این باید برای مدت طولانی بنشینید یا بایستید، پاها را چند بار خم‌کنید، این کار به بهبود جریان خون کمک خواهد کرد.
  • جوراب کشی و فشرده کننده: جوراب‌های کشی فشرده کننده یا همان جوراب‌های واریس، از انگشتان تا پشت ساق پا را به‌تدریج فشرده می‌کنند. این جوراب‌ها وریدهای واقع در پاها را فشرده می‌سازند که منجر به ایجاد فشار مضاعفی می‌شوند و درنتیجه از برگشت خون به سمت پایین جلوگیری می‌کنند.

اگر با این سه روش، علائم آزاردهنده‌ی بیماری برطرف نشوند، باید از روش‌های دیگری که در ادامه به آن‌ها اشاره‌کرده‌ایم استفاده کرد:

 اگر نارسایی مزمن وریدی به خاطر برگشت خون در رگ‌های سطحی پوست به وجود آمده باشد، درمان این وریدها می‌تواند به کاهش علائم کمک کند. مدت‌زمان بهبودی بعد از انجام این درمان‌های سرپایی معمولاً چند روز است.

  • بستن ورید به روش رادیوفرکوئنسی: یک کاتتر در ورید سافن بزرگ‌ (بزرگ‌ترین رگ سطحی در میانه‌ی ران) قرار می‌دهند و سپس امواج رادوفرکوئنسی گذر داده می‌شوند و گرمایی حاصل می‌شود که بافت ورید را تخریب می‌کند. به این صورت ورید با بافت زخم شده بسته می‌شود.
  • لیزر درمانی وریدی: یک فیبر نوری لیزری باریک و ظریف در داخل یک کاتتر واردشده در ورید سافن بزرگ قرار داده می‌شود. انرژی لیزر از طریق نوک دستگاه منتقل می‌شود که قسمت آسیب‌دیده‌ی ورید را تخریب می‌کند. این صورت ورید با بافت زخم شده بسته می‌شود.

اگر انسداد وریدی باعث بروز نارسایی مزمن وریدی شده باشد، ممکن است از آنژیوپلاستی و کاشت استنت استفاده شود.

این عمل جراحی شامل برداشتن ورید سافن بزرگ، بزرگ‌ترین رگ سطح پوست در داخل ران، می‌باشد. این ورید از طریق برش کوچکی در کشاله و برش کوچکی در نزدیکی زانو خارج و برداشته می‌شود.

سؤالات متداول


بیماری نارسایی وریدی پا یکی از شایع‌ترین مشکلات و بیماری‌هایی است که سلامتی ما را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. این بیماری می‌تواند هم در زنان و هم در مردان در هر سنی و با هر نوع فعالیتی بروز کند و باوجودی که این بیماری دارای مؤلفه‌های ژنتیکی قوی می‌باشد، می‌تواند براثر عوامل محیطی، بارداری و عواملی دیگر تشدید شود. شیوع نارسایی مزمن وریدی در میان افرادی بیشتر مشاهده می‌شود که بنا بر اقتضای شغلشان باید به مدت طولانی سرپا بایستند، خطر ابتلا به این بیماری با بالا رفتن سن نیز افزایش می‌یابد.

بله. با کاهش دادن جریان خون در پاها و کف پاها برای جلوگیری از تجمع خون در رگ‌ها و کمک به برگشت خون به سمت قلب، می‌توان علائم این بیماری را کاهش داد. چند راه وجود دارد که شما می‌تواند برای کاهش علائم انجام دهید، این راه‌ها عبارتند از بالا نگه‌داشتن پاها بالاتر از سطح قلب، پوشیدن لباس‌های گشاد، خودداری از پوشیدن کف پاشنه‌دار، استراحت کردن در بین مدت‌زمان‌های نشستن طولانی و پیاده‌روی کردن. همچنین پوشیدن جوراب‌های کشی و فشرده کننده در دوران بارداری، در هنگام سفر با هواپیما یا در حین اعمال زور به بازگشت خون به سمت قلب کمک می‌کند.

تقریباً همه‌ی عمل‌های جراحی که امروزه برای درمان نارسایی مزمن وریدی انجام می‌گیرند، به‌صورت سرپایی هستند و به دوره‌ی نقاهت و بهبودی بسیار کوتاهی نیاز دارند و محدودیت‌های بعد از عمل نیز بسیار اندک هستند. این عمل‌ها ممکن است در مطب انجام بگیرند و نیازی به رفتن به بیمارستان و یا بستری شدن در آنجا نیست.

در اکثر بیماران، علائم بیماری فوراً بعد از درمان برطرف خواهد شد. برآمدگی‌ها، رگ‌های آبی‌رنگ و رگ‌های عنکبوتی از بین خواهند رفت و علائمی مانند سنگینی، خستگی، درد، تپش و لرزش، خارش، ورم و بی‌قراری پاها اغلب فوراً بعد از درمان بهبود خواهند یافت. شایان‌ذکر است که بیشتر مزایا و فواید درمان با گذشت زمان مشاهده می‌شوند و در برخی موارد، ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا رگ‌ها کاملاً ناپدید شوند.

در اکثر موارد، کسانی که تحت عمل جراحی وریدی قرار می‌گیرند می‌توانند فوراً به کارهای روزانه‌شان بازگردند. در اکثر موارد باید در ابتدا از انجام فعالیت‌های سنگین خودداری کرد، البته بعد از چند روز می‌توان هر نوع فعالیت معمولی را انجام داد. توصیه می‌شود که در پنج روز اول بعد از درمان، باید از اعمال زور، وان آب گرم و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کرد.

این نوع درمان‌ها می‌توانند در هر سنی (از نوجوان تا افراد سالخورده) انجام شوند. اکثر افرادی که تحرک دارند، می‌تواند تحت این درمان قرار بگیرند. همیشه قبل از انجام هرگونه درمانی باید یک سابقه‌ی پزشک و معاینه‌ی فیزیکی انجام شود.

برای جلوگیری از این بیماری و سالم ماندن چه باید کرد؟


برای-جلوگیری-از-این-بیماری-و-سالم-ماندن-چه-باید-کرد

  • وزن نرمالتان را حفظ کنید.
  • به‌طور منظم ورزش کنید.
  • جوراب و لباس‌های فشرده کننده بپوشید.
  • اگر دچار ترومبوز ورید عمیق (dvt) بودید، باید داروهای ضد لختگی خونی را که برای شما تجویزشده‌اند به‌درستی مصرف کنید.